Wilde Oosten Tour

Retro Bus

300 km

3 dagen

Alles geregeld

Deze route is dé belevenis van het ‘Wilde Oosten’. Op deze route maakt u ontspannen en gewoontjes kennis met de geschiedenis en de cultuur van de Achterhoek. Onder het genot van bijpassende muziek ontmoet u de grootste iconen uit de Achterhoek.

Dit is wat u gaat doen

Deze tour is ontstaan na het lezen van het boek The Wild East Road trip door de Achterhoek van Robin Steentjes. In dit boek fietst Robin op een ludieke wijze door de Achterhoek met zijn bewogen maar onderbelichte historie. Al fietsende kwam Robin oren en ogen tekort. De vele aantekeningen verwerkt hij in een avonturenroman. Geschiedkundig is alles gebeurd maar of het ook zo gebeurd is als Robin dat beschrijft? We zullen het nooit weten! Het is een mooi boek geworden met verhalen die vroeger van vader op zoon werden doorverteld en nu gelukkig zijn vastgelegd.

Deze route is dé belevenis toer deur het ‘Wilde Oosten’. Op deze route maakt u ontspannen en rijdend kennis met de geschiedenis en de cultuur van de Achterhoek. Onder het genot van bijpassende muziek en luister items ontmoet u de grootste iconen uit de Achterhoek. Er komt van alles voorbij we hebben er een mooie veelzijdige route van gemaakt met veel rust en geniet plaatsen om te “herbergen”  of te pickniksen.  Geniet ervan en ook namens Robin ‘Veul Plezier!’.

Zowel in de route als in de bus hebben wij een aantal bijzondere items o.a. met muziek en geluiden verwerkt. Alles voor een mooie ervaring in ons gebied. ‘Kom ’t Belaeven’. Maak kennis met iconen uit de Achterhoek zoals Grolsch, Normaal, de Graafschap ( sjaaltje aanwezig in de bus)  en de Zwarte Cross. We leiden u langs en door mooie natuurgebieden, over eeuwen oude Hessenwegen langs oude herbergen, panden en fabrieken van weleer. Bezoek vooral een aantal musea en ga terug in de tijd naar o.a. de 80 jarige oorlog met de smokkel geschiedenis van een dorp gescheiden door de grens.
U kunt zelfs klompen lenen, niet mee rijden of rennen!!
Ach, het is werkelijk te veel om te noemen! Laten we beginnen:

Dag 1, waar het allemaal begint

Met behulp van de navigatie zult u de eerste dag een korte route maken, de meeste gasten komen later aan en eerst uitleg van de bus en er aan wennen.. U komt langs o.a. 3 terreinen van de Zwarte Cross, de Kearls van Normaal en hun stamcafé. Ook een stukje geschiedenis van de geheime zenders in de Achterhoek, de film Spetters en het woongebied van SmoksHanne het kruidenvrouwtje van de bekende Zelhemse Sage komen voorbij.

Geniet tijdens deze tour van de prachtige natuur en van een oude Hessenweg die teruggaat tot circa 1600. Hier bevinden zich oude boerderijen en een Herberg. De route loopt langs kleine kernen en dorpen als de Veldhoek en  Hummelo (Hummel), een erg mooi dorpje. Kortom, een veelzijdige route. De eerste nacht verblijft u op een mini-camping in Zelhem met o.a. een café, restaurant en speeltuin.


Dag 2, het vervolg

Vandaag is er een boel te zien en te horen vanuit de luidsprekers. De bus stuurt u langs de Vijverberg, het stadion van de Graafschap welke in 1954 gebouwd is. Destijds werd hier de eerste wedstrijd in het betaald voetbal gespeeld.

Via de Gaanderse Hei komt u vervolgens aan in Ulft bij de DRU fabrieken. Hier werden sinds de 18e eeuw in de ijzergieterijen in diverse fabrieken producten gemaakt waarbij de grondstof via de IJssel werd aangevoerd. In 1999 eindigden de laatste werkzaamheden en gedurende de laatste jaren is dit omgebouwd tot wat u gaat zien. Kort langs de grens rijdt u naar het Grenslandmuseum in Dinxperlo waar u vrije toegang tot heeft. Kijk hier hoe vroeger in deze omgeving gesmokkeld werd en zie hoe bijzonder dit dorp is met de grens die dwars over een straat loopt. Via mooie wegen rijdt u langs Aalten weer over een mooie Hessenweg naar Halle.

U bezoekt de Engelse Schans in Lievelde uit de 80 jarige oorlog. Vanaf hier heeft u ook uitzicht vanuit een 20 meter hoge toren op het huidige Zwarte Cross terrein. Ook in het Vragenderveen kijkt u vanuit een toren uit over een heel bijzonder gebied. Zo zag vroeger een groot deel van de Achterhoek eruit. Een omgeving bestaande uit veengrond, moeras, drassige paden, struiken en bosgebieden. Pas maar op voor struikrovers! We eindigen deze dag in Groenlo bij het Stadsmuseum over de 80 jarige oorlog en het beleg van Grolle. Afsluitend loopt u naar het Grolsch Brouwhuys aan de Lange Gang waar in 1615 Peter Kuijper zijn eerste biertje brouwde. Iconisch is de beugelfles van Grolsch. Na deze enerverende dag gaat u voor de komende overnachting naar de camping in Kotten.


Dag 3, gelukkig nog een dag

Dit is alweer de laatste dag van deze geweldige tour, maar geen traantje laten hoor! U gaat nog volop genieten! U rijdt langs de steengroeve, die helaas gesloten is. Vanuit het uitzichtpunt krijgt u toch een mooie indruk. Via gemoedelijke dorpjes rijdt u naar Borculo waar we de Lebbenbrugge aangaan. Aan een oude Hessenweg gelegen treft u het museum over vrogger, welke van oorsprong een herberg is. Neemt u ook een kijkje bij de Zompevaart in Borculo. Het is een optie om mee te varen.

Via Gelselaar, de startplaats uit het boek ‘The Wild East’, rijdt u naar de Witte Wieven. De Witte Wieven zijn spoken en heksen uit vervlogen tijden. In Lochem rijdt u langs openluchttheater de Zandkoele waar Normaal op Hemelvaartsdag 1975 het publiek raakte en nooit meer losliet. Via bosgebied het Grote Veld gaan u langs kastelendorp Vorden naar Ruurlo. Bij café de Tolhut draait u de Tolhutterweg op voor het laatste stuk. Dit is een recht stuk. Vroeger stond dit in de regio bekend als Psalm 119 en werd veel gebruikt als testbaan voor de jeugdige autorijder. U gaat nog even langs SmoksHanne in het centrum van Zelhem en tankt de bus nog even af. Hierna zullen we elkaar weer ontmoeten en kunt u zeggen “de Achterhoek, ik bun d’r ewest. Now i-je nog!!”

Deze route kunt u beleven met de volgende busjes:

Zelf ben ik een geboren en getogen Achterhoeker. Onze vakanties gaan vaak naar de bergen in Oostenrijk en Zwitserland of naar het mooie Engeland. Maar rond om het huis? Dat gebeurde op de zondag; met de fiets een rondje met het hondje. Druk met van alles en nog wat in ons gezin, het andere bedrijf en ons inzetten voor het dorp. Mijn motto was altijd: “Zolang at de bötte it nog doet gaon wi-je van huus af, en laoter kieken wi-je wel um huus hen”.

En zo gebeurde het dat ik als Achterhoeker nu zelf de mooiste plekken ontdek, de leukste weggetjes over rijd en de geschiedenis leer kennen. Dingen van Normaal, de taal en de gebruiken zijn mij met de paplepel ingegeven.

Wij willen u mee terugnemen in de tied, om heerlijk retro te knappen deur de peppels/rijden door de bossen. Geef uw ogen goed de kost want er is zoveel te zien! En ook de maag kan onderweg goed gevuld worden bij boerenwinkels of horeca.

Ga het maar gewoon ontdekken! Geniet, en doe veural heanig an.

 

 

De Smurf

De Smurf is een Volkswagen T3 busje uit 1983 die door de jaren heen lekker origineel is gebleven. Zelfs de voetpomp om de waterkraan te bedienen is nog aanwezig. De Smurf VW bus beschikt nog over de originele bekleding.

De Roadrunner

De Roadrunner is een Volkswagen T3 busje uit 1980 die door de jaren heen van binnen is uitgerust met leeslampjes, comfortabele stoelen voorin en een koelkast werkend op gas/12volt/240v.

De Amescador

Een gave VW T2 buscamper van het type Amescador. Lekker origineel van binnen het oranje/bruin/groen doet zeer aan je ogen van schoonheid. Onmundig veul plezier hei-je m’t ri-jen van diese bus.

Bronckhorst ‘Wandelgemeente van het jaar 2018’! In 2021 niets verandert nog steeds mooi wandelen!

Dit zijn onze routes

The Wild East Tour

Deze route is dé belevenis van het ‘Wilde Oosten’. Op deze route maakt u ontspannen en gewoontjes kennis met de geschiedenis en de cultuur van de Achterhoek. Onder het genot van bijpassende muziek ontmoet u de grootste iconen uit de Achterhoek. Op de route liggen er nog leuke items op u te wachten en voor de  reis ontvangt u thuis al het boek The Wild East.
Door gebruik te maken van onze Retro Kamperen Achterhoek musea toegangskaart, biedt deze route u de mogelijkheid musea te bezoeken.
In bruikleen een MP3 speler, Tommie, Graafschap sjaaltjes, klompen veur extra beleving.

Route Achterhoek

De A van Achterhoek. Deze route is circa 300 km lang en gaat langs de grens van de Achterhoek. Route A is verdeeld over 3 dagen, inclusief 2 overnachtingen.

Route Bronckhorst

De B van Bronckhorst. Deze route is circa 130 km lang en gaat langs de grens van de gemeente Bronckhorst. Route B is verdeeld over 3 dagen, inclusief 2 overnachtingen.

Blogs en Nieuws

Boek nu met unieke Openlucht/Drive-in Bioscoop in augustus.

12-13 augustus organiseren wij in Zelhem een Openlucht/Drive-In bioscoop in unieke sfeer. Als je in dit weekend een bus bij ons boekt dan is de voorwaarde dat je 1 avond met de bus daarbij komt staan als aankleding. Welke avond is nu nog niet bekend maar wij maken de routes zo dat je er vanzelf

Bedstee slapen in 1974

Vanaf eind april/begin mei rijdt onze VWT2 Amescador uit 74 door de Achterhoek over de mooie routes. Onze Ames is een speciale bus d.w.z. nog heerlijke origineel en zo heerlijk genieten van het knusse interieur en de bedstee achterin de bus. Het is een Hollands product, de camper uitvoering, en werd in de jaren 60-70-80

Heerlijke nazomer nu nog weg? Dat kan!!

Het worden nog heerlijke nadagen deze zomer. De busjes rijden nog tot 25 september dan gaan ze de stalling in ivm onze eigen vakantie. De Paradiso is ook tot 25 september nog beschikbaar.

Camping Jena super leuk plek

Onze vouwwagen of tijdmachine staat op camping Jena in Hummelo. Iedereen die er tot nu toe geweest is, eventueel met de bus, vinden het een super leuke camping waar het goed toeven is. Vooral voor kinderen maar ook gewoon met ow beiden is het een gemeudeluke camping midden in het bos. Met een lekker openlucht

De Achterhoek, i-j mot d’r ewest waezen! Achterhoek, ik bun d’r ewest now i-j nog! Onmundig mooi dat i-jleu in de Achterhoek komt kieken en met t busje’gaot rondri’jen. Now moor hoppen da’w mekare mangsmaol weer teggen komt.

VauwayRoute Het Wilde Oosten